Project Open Belarus!

STICHTING OPEN BELARUS! is een politiek neutrale organisatie die opgericht werd in 2011. Ze stelt zich tot doel cultuur, kunst, maatschappij, wetenschap en natuur van Belarus (Wit-Rusland) te promoten en een positieve wisselwerking tussen de Nederlandse en Belarussische individu’s en organisaties in deze gebieden te stimuleren. 

Ook wilt Open Belarus! een juist en evenwichtig inzicht in de culturele en maatschappelijke ontwikkelingen in Belarus bevorderen. Dit concretiseert zich door de deelname aan en organiseren van diverse culturele evenementen, door het verzorgen van (web)publicaties, door het leggen en onderhouden van contacten met Belarussen, instanties en organisaties die wonend en/of werkzaam in Nederland zijn.
Stichting Open Belarus! werkt op vrijwillige basis. Om alle activiteiten te kunnen steunen verwelkomt de stichting altijd financiële steun in de vorm van schenkingen. Ook verzorgt de stichting zelf verschillende activiteiten en services om eigen kosten te kunnen betalen. 

Wilt u de stichting steunen? Of heeft u belangstelling in onze diensten? Neem gerust contact met ons.

Dat kunnen we doen:

+ Lezingen en presentaties (op verzoek) over Wit-Rusland en de Wit-Russische cultuur
+ Organiseren van de Wit-Russische thema evenementen
+ Informatie en consult over (reizen naar) Wit-Rusland
+ Wit-Russische thematische ontwerpen maken voor design en kleding design
+ Lessen Russisch / Wit-Russisch op verschillende niveaus, ook op afstand en via Skype
+ Beëdigd en niet beëdigde vertalingen van documenten, teksten en web – sites’ inhoud NL/RU/BY/EN
+ Marketing, zakelijk en/of persoonlijk onderzoek in Belarus naar mogelijkheden en mensen
+ Promotie en PR van Wit-Russische muzikanten, kunstsnaren en jong talenten

Het idee: waarom Stichting Open Belarus is ontstaan?

Stel u voor dat u als Nederlander op vakantie ergens in een warm land bent. Een getinte ober komt naar u toe en spreekt Duits tegen u. U zegt dat u geen Duitser bent maar een Nederlander. Maar de ober zegt dat het niet echt uitmaakt, want het is toch hetzelfde. Of ongeveer hetzelfde. Hij blijft Dankeschön tegen u zeggen. Op een gegeven moment krijgt u zeker geen prettig gevoel en begint u over de macht van de klompen, voetbal en tulpen te twijfelen…
Dat soort gevoelens hebben Wit-Russen die in Nederland wonen elke dag. Veel mensen weten niet eens dat Belarus bestaat en een eigen taal, geschiedenis en cultuur heeft. Geen Russisch of Sovjet cultuur maar haar eigen, authentieke. Het is vaak veel handiger om alles tussen Polen en Japan gewoon “Rusland” te noemen.
Een van de grote historische tegenvallers van Wit-Rusland is inderdaad het feit dat de naam van het land klinkt als “Rusland”. Oekraïne, bijvoorbeeld, die net als Wit-Rusland èèn van de voormalige Sovjet Republieken tot 1991 was, met vergelijkbare cultuur en taal, is in veel betere positie in dat opzicht. De meeste mensen weten waarschijnlijk dat Oekraïne nu een onafhankelijke staat is, omdat deze naam heel anders klinkt. Helaas wordt Wit-Rusland nog niet serieus genomen als een natie met haar eigen gezicht en dat willen wij veranderen!

Open Ur heart for Belarus!