Natuur Reizen in Wit-Rusland: kijken, vissen en jagen

SlangenWit-Rusland is het land van bossen, heuvels, meren en moerassen. Het is vlak maar ook glooiend en er zijn geen grote bergen. Hier, in het centrum van Europa, kan men nog echte oernatuur vinden, zoals eilanden vol wilde dieren en mooie blauwe meren. Door de ligging van het land en de samenstelling van haar bodem is de kans op een natuurramp nagenoeg nihil.

Extreme kou of hitte komen niet voor, ondanks het landklimaat. Het land telt meerdere nationale parken en reservaten, gebieden waar de natuur adembenemend mooi is. Elk jaar komen steeds meer Nederlanders om de wildernissen te bewonderen en van lekker in het rustige omgeving te kamperen. Behalve het observeren van de wilde dieren, vogels en planten, in meerdere gebieden kunt u (met vergunning en/of met begeleiding) vissen en jagen. Vraag ons naar mogelijkheden!

De grootste aanraders voor de natuur liefhebbers

Nationaal Park Belavezhskaya Pushcha (Regio Brest)

Belavezhskaya Pushcha is het grootste bos van Europa, overblijfsel van de oorspronkelijke prehistorische Europese bossen (al 600 jaar beschermde natuurgebied). Dit nationaal park heeft een oppervlakte van 87,6 duizend ha van zowel beboste (88,8%) en open land (11,2%). Belavezhskaya Pushcha is een uniek ecosysteem met een zeer rijke biodiversiteit. Het werd naar de antieke “Witte Toren” (Kamenets, vlakbij Brest) vernoemd.

Planten en dieren: Meer dan duizend gigantische bomen zijn officieel geregistreerd door hun grootte en leeftijd, waaronder 400 tot 600 jaar oude eiken, 250 tot 350 jaar oude essen en dennen, 200 tot 250 jaar oude sparren. De bossen zijn het huis van 59 soorten wilde zoogdieren, 227 soorten vogels, 18 soorten reptielen en amfibieën, 24 soorten vissen en meer dan 11.000 soorten ongewervelde dieren. Pushcha was het enige gebied waar de Europese bizon in het wild nog leefde. Dit prachtige dier werd in jaren zeventig gefokt om naar het Poolse deel van Pushcha en andere reservaten uitgezet te worden.  KAMENIUKI

 

Geschiedenis: Eerst werd Pushcha bekend van Latijnse gedicht Carmen de statura, feritate ac venatione bisontis (Het lied over de Bizon (1523) door Mikola Gusouski voor de Paus Leo X).

In 1991 kwamen hier 3 presidenten van de voormalige Sovjet Republieken Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne om het juridische einde van de Sovjet Unie te tekenen.Toen is Belavezhskaya Pushcha niet alleen een prachtige nationaal park geworden maar ook een interessant gebied op de politieke kaart. Het Verdrag van Belavezha kwam in de geschiedenis boeken terecht en trekt toeristen aan op de plaats waar het grootste land ter wereld ophield te bestaan.

Gelegen: strak aan de grens met Polen

Meer over Belavezhskaya Pushcha


Nationaal Park Nalibokskaya Pushcha (Regio Grodno)

Een van de grootste bosgebieden in Wit-Rusland, gelegen in het stroomgebied en de uitwaarden van de rivieren Neman en West-Berezina. Het territorium van het park is ongeveer 2400 km². Niet alleen een natuurrijk maar ook de historische en culturele regio van het huidige Wit-Rusland, waar de Slavische, Baltische en Joodse tradities komen honderden jaar samen.

Planten en dieren: Dikke sparren-, dennen- en gemengde bossen wisselen zich af met velden en open plekken. In de zomer is het bos vol paddenstoelen, bessen en wilde bloemen, in principe is er genoeg voedsel voor een mens om maanden te overleven, aldus Ray Mears in zijn documentaire Extreme Survival. Er zijn verschillende wilde dieren nog te bekennen zoals bizons, herten, elanden, wilde zwijnen, vossen, wasbeerhonden, bevers, korhoen, fazanten en meer.

Geschiedenis: Tijdens de tweede wereldoorlog gaf Nalibokskaya Pushcha onderdak aan meer dan 20.000 partizanen, vooral pro-Sovjet. Ze hebben een ontwikkelde infrastructuur gebouwd, inclusief permanente vliegvelden. Defiance-movieHollywood blockbuster Defiance met D. Craig in de hoofdrol (2008) vertelt het dramatische verhaal over het overleven van Joden in Nalibokskaya Pushcha in 1943. Dit gebied in het algemeen heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van het joodse volk en is geassocieerd met onder andere Yitzhak Rabinowitz en Nahum Goldman (de stichters van de fundamentalistische beweging van Israël) en Shimon Perez (de voormalige premier van Israël (geb. in Vishneva in 1923).

Gelegen: centraal, noordwesten van Minsk

Ray Mears – Extreme Survival in Naliboki

Meer over Nalibokskaya Puschcha

 

Berezinsky Biosfeer Reservaat (regio Minsk)

Dit groot complex van dennenbossen, hoogland- en laagland moerassen en uiterwaarden van de rivieren is vanaf 1925 een beschermd gebied. Er zijn unieke, voor Europa, ongerepte bossen en een grote hoeveelheid van sfagnum moerassen.

De totale oppervlakte is 50.700 ha. In de noordelijke en centrale delen vindt men hoge venen en moerassen met minerale eilanden gedekte met dennenbos. In het zuidelijke deel van het reservaat zijn grote stukken laagland moerassen.

Planten en dieren: De verscheidenheid van de natuur in Berezinsky Biosfeer Reservaat is uniek. Er zijn 230 soorten vogels (voornamelijk bos en watersoorten), waarvan er 179 hier nestelen. Er zijn 56 zeldzame soorten vogels die in het Reservaat nestelen, bv. kwartelkoning (Crex crex).

Er zijn 56 soorten zoogdieren, onder andere de bruine beer, das, lynx, grotere vleermuizen, hazelmuizen, 5 soorten reptielen en 11 soorten amfibieën zoals de Bufo calamita (grote pad). De huidige flora van het reservaat bestaat uit meer dan 2.000 soorten planten, waaronder 37 soorten die staan op de lijst van bedreigde soorten in Europa.

Gelegen: centraal, noordoosten van Minsk

 

Het Nationaal Park Pripyatski

Het Nationaal Park Pripyatski ligt 250 km ten zuiden van Minsk. Het bevindt zich in de uiterwaarden van de rivier Pripyat (Prypiat). Het grondgebied van het park is meer dan 85.000 ha. Het park werd in 1969 opgericht. In 1987 werd in dit park de Europese bizon uitgezet.

Dieren en planten: 51 soorten zoogdieren, 11 soorten amfibieën, 7 soorten reptielen, 37 vissoorten, 246 soorten vogels. Rijke flora: 950 plantsoorten en 196 soorten mossen. Het park is beroemd om zijn wilde cranberry velden (rond 500 ha).

Gelegen: zuid Wit-Rusland, grens met Oekraïne

Meer over Prypiatski Nationaal Park

Nationaal Park Narachanski (Regio Minsk)

Het prachtige Nationaal Park Narachanski werd opgericht in 1999 en is ongeveer 94.000 ha qua oppervlakte. Een derde van het gebied bestaat uit prachtige dennenbossen. Een derde zijn meren (ook het grootste Wit-Russische meer Narach). Deze zijn zeer populair bij de vissers.

Het laatste derde deel van Nationaal Park Narachanski is een recreatief gebied met grote meren en natuurlijke mineraalwater bronnen. Hier zijn 18 gezondheid- en medische centra rondom het Narach meer.

Gelegen: noordwesten van Minsk

Meer over Narach

 

Wil je een weekendje weg naar Wit-Rusland?  Vanaf februari 2017 geen visa meer nodig (tot 5 dagen). Vraag ons naar de reis mogelijkheden, advies en planning!