5 mooiste kastelen in Wit-Rusland
Kasteel Mir
Замак Мір – Замок Мир – Mir Castle (ca.1527)

Locatie

Kasteel Mir ligt ten oosten van het gelijknamige stadje Mir, in de regio Grodno (net voorbij de grens met regio Minsk en 90 km van de hoofdstad Minsk vandaan). Het kasteel is goed bereikbaar met zowel het openbaar vervoer als met de auto. Het adres is: Krasnoarmeyskaya 2, Mir, 231444, Wit-Rusland

AUTO : Goed bereikbaar vanaf de M1 Brest-Minsk afslag regionale weg P1

Geschiedenis en stijl

De toenmalige eigenaar van het plaatsje Mir, Yuri Ilyinitsj, had al rond 1527 de eerste gefortificeerde privé residentie van het land laten bouwen. Later heeft graaf Radziwill een aantal renaissancestijl elementen aan het kasteel toegevoegd (1568). Het kasteel is uitgebreid en herbouwd door de jaren heen, heeft vele oorlogen meegemaakt en, verrassend genoeg, die ook overleefd. Nadat het bijna een eeuw had leeg gestaan, en tevens zware schade had opgelopen vanwege het passeren van het leger van Napoleon in 1812, werd het kasteel aan het einde van de 19e eeuw gerestaureerd. Bij deze renovatie werden ook barokke elementen toegevoegd.

Mir bezit veel politieke en culturele geschiedenis. Van 2010 tot 2014  heeft er een grootschalige restauratie en renovatie plaats gevonden. Het kasteel is nu een UNESCO heritage site en is verbonden met het Nationaal Kunstmuseum van Belarus.

Faciliteiten en bezienswaardigheden in de buurt

 • Toegangsprijzen hier
 • Excursies voor alle leeftijden
 • Winkel, ook met de handgemaakte en authentieke voorwerpen
 • Foto’s in middeleeuwse outfits en decoraties
 • Park en het meer
 • Oude kerken en kapellen
 • Thema-restaurant met lokale gerechten (soms ook met live muziek)
 • Parkeren

In combinatie met het paleis Niaswizh (Neswizh) (ligt binnen 30 km) zou het ideaal zijn voor een dagtripje. In de zomer er vinden ook vele concerten en optredens bij en in het kasteel Mir plaats.

 

Paleis (het kasteel) Niaswizh (Neswizh)
Палац Нясвіж Несвижский замок – Neswizh Palace (ca.1582)

Locatie

Paleis (het kasteel) Niaswizh ligt 29 km ten Zuidoosten van Kasteel Mir. Het adres is Zamkavaya 3, 222603, Niaswizh, Wit-Rusland.

AUTO : Goed bereikbaar vanaf de M1 Brest-Minsk, afslag regionale weg P11. Het paleis ligt ten oosten van de plaats Niaswizh.

Geschiedenis en stijl

De maarschalk van het Groothertogdom Litouwen, Mikalai Radziwil, begon in 1582 met de bouw van het rechthoekige stenen kasteel, op de plaats waar vroeger een houten kasteel stond. Het kasteel is ontworpen door de Italiaanse architect Gian Maria Bernardoni (hij ontwierp ook de kerk ernaast). Het paleis is in de Renaissance en Barok stijl gebouwd en werd eeuwen lang bewoond door de adel.

Het paleis Niaswizh, net als het stadje Niaswizh zelf, was van 1533 tot het einde van de 19e eeuw in handen van de adellijke familie Radziwil. Uit deze familie kwamen de “ongekroonde koningen van Groothertogdom Litouwen”. Het kasteel is omsingeld door water, ook loopt de rivier Usja langs het erfgoed.

Tijdens de Sovjet Unie werden de gebouwen van het paleis als sanatorium gebruikt. Het paleis is recent gerestaureerd, het binnen interieur werd gedeeltelijk hersteld.

Het grootse gedeelte van het paleis is nu toegankelijk voor het publiek. Het ongelooflijke mooie park (meer dan 1 km²), met beelden en een fontein, is in Europa een van de grootste in zijn soort. Het kasteel is ook een UNESCO heritage site.

Faciliteiten en bezienswaardigheden in de buurt

 • Toegangsprijzen hier
 • Excursies
 • Winkeltje
 • Rooms-katholieke Corpus Christi kerk (1593)
 • Raadhuis van Niasvizh
 • Historische toren
 • Prachtige parken, meren
 • Standbeelden
 • Horeca Oude stad
 • Kasteel Mir

 

Paleis Kosava (Kossovo) / Puslowski Paleis
Замак Косава/Палац Пуслоўскіх Дворец Коссово / Дворец Пусловских (1838)

Locatie

Het Puslowski Paleis (ook bekend als kasteel Kosava) is gelegen in Kosava (Kossovo), rayon Ivatsevichi, regio Brest.

AUTO : Bereikbaar vanaf de M1 Brest-Minsk, afslag regionale weg P44, Het kasteel ligt aan de weg van Kossovo naar Milejki. Het kasteel ligt ten noord-westen van de plaats Kossovo.

Geschiedenis en stijl

Ondanks dat het plaatsje Kosava al sinds 1494 op de kaart staat, is het Puslowski Paleis een vrij jong kasteel. Het werd gebouwd in 1838 door vader en zoon Kazimir en Wandalin Puslowski. Het paleis ligt op een steenworp afstand van het geboortehuis van Tadeusz Kościuszko (de held van de VS, Frankrijk, Polen en Australië).

Het paleis is gebouwd in neogotische stijl, met meerdere elementen van Schotse kastelen. Het paleis is versiert met 12 torens en heeft 132 kamers. De architect van het paleis was Franciszek Jaszczołd. De Puslowski familie had veel kunstwerken, rijke versieringen en waren in het bezit van grote historische archieven. Het paleis had een eigen kapelletje, paardenstallen en vele bijgebouwen.

Er zijn meerdere verhalen opgetekend waarom de Puslowski familie hun paleis zijn kwijt geraakt. Volgens sommige historici werd in 1863 de opstand tegen de Russische overheersing overal in Belarus de kop ingedrukt. Vele eigendommen van de Wit-Russische adel, waaronder ook het Puslowski Paleis, werden onteigend en aan de Russische aristocraten gegeven. Volgens anderen heeft kleinzoon Leonard het paleis vergokt en werd het daarom door de Russische adel overgenomen.

Tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog is het paleis ernstig beschadigd geraakt en zelfs gedeeltelijk verbrand. Bijna alle binnenversieringen gingen verloren. Momenteel (begin 2017) wordt het paleis nog gerestaureerd. Het paleis is vanwege de restauratie alleen van buiten te bezichtigen.

Faciliteiten en bezienswaardigheden in de buurt

 • Nog geen museum of excursies
 • Tadeusz Kościuszko huis (tegenover het paleis) met museum en winkel
 • Zeer mooi natuurgebied
 • Ruines van het Leo Sapega paleis in Ruzhany
 • Middeleewse klooster in Biaroza (Bereza)

 

Kasteel Lida
Замак Лiда Замок Лида – Lida Castle (ca.1323)

Locatie

Het kasteel ligt in de stad Lida, regio Grodno(Hrodna) , in het westen van Wit-Rusland.

AUTO : Goed bereikbaar via de M6 Grodno-Minsk. Het kasteel ligt ten zuiden van het centrum van Lida.

Geschiedenis en stijl

Het kasteel Lida is een klassiek middeleeuws gefortificeerd kasteel, gebouwd in 1323 in opdracht van de vorst van het Groothertogdom Litouwen, Gedzimin.  Het kasteel was een onderdeel van de verdedigingslinie tegen de kruisvaarders (steden Novogrudok – Kreva – Medniki – Troki hadden ook soortgelijke kastelen).

Er is veel bekent over de militaire geschiedenis van het kasteel. In 1384 hebben de kruisvaarders kasteel Lida gedeeltelijk verwoest. Het kasteel werd daarna herhaaldelijk aangevallen: in 1406 door de vorst van Smolensk, Yuri; in 1506 door de Krim-Tataren. Tijdens de Grote Noordelijke Oorlog (1700-1721) werd het kasteel tweemaal verwoest door de Zweden. Het laatste gevecht vond hier plaats in 1794 tussen de rebellen van Kosciuszko en het Russische leger.

Het kasteel Lida had een kerk en twee woontorens. De torens worden nu voor tentoonstellingen gebruikt en de kerk is naar de stad Lida verplaatst. Het kasteel is recent volledig gerestaureerd. De binnenplaats wordt gebruikt voor riddertoernooien en middeleeuwse thema feesten.

Faciliteiten en bezienswaardigheden in de buurt

 

Paleis Rumyantsev – Paskevich
Палац Румянцавых- Паскевічаў – Дворец Румянцевых – Паскевичей – Rumyntzev- Paskevich Palace (1796)

Locatie

Het paleis ligt relatief in het centrum van de stad Gomel (Homel). Het adres is: Lenina 4, Gomel, 246050, Wit-Rusland.

AUTO : Goed bereikbaar vanaf de M10 Brest-Gomel, de M5 Minsk-Gomel en de M8 Magilov-Gomel. Het paleis ligt ten zuid-oosten van het centrum.

Geschiedenis en stijl

Het  paleis is in de periode 1777-1796 gebouwd op de plaats waar vroeger een houten kasteel stond. Na de eerste annexatie van het landgebied van Wit-Rusland had de Russische Tsarina Katherina II de stad Gomel aan graaf Rumyanzev als een “vermaak residentie” gegeven. Om rijke en nobele gasten te vermaken had de graaf zeker een paleis nodig. Geïnspireerd door Villa Rotonda van de Italiaanse ontwerper Andreo Palazzio, heeft het paleis bijna alle eigenschappen van het Italiaanse classicisme gekregen.

De geschiedenis van het paleis is verbonden met het society leven van prominente figuren van de Russische staat, overheid en militairen. Het paleis is nog steeds een eyecatcher, zowel van buiten als van binnen. De mooiste zaal van het paleis, de rode zaal, is nog gevuld met het oorspronkelijke interieur en voorwerpen.

Ook rond het paleis is nog veel oorspronkelijke kunst te zien. De schilderkunst, de beeldhouwkunst, het bronswerk, de wapens en persoonlijke bezittingen van de eerste eigenaar graaf Rumyantsev en de tweede eigenaar graaf Paskevich worden er tentoongesteld.

Omdat het paleis sinds 1919 al een museum werd, is de collectie en interieur goed bewaard en onderhouden. Helaas zijn tijdens de Tweede Wereld oorlog vele voorwerpen verloren gegaan.

Faciliteiten en bezienswaardigheden in de buurt

 • Toegangsprijzen en info hier
 • Excursies: zeer uitgebreide rondleidingen
 • Peter en Paul kerk
 • Jachthuis
 • Kapel met tomben
 • Winkels
 • Authentiek park met monumenten
 • Rivier (Sozj) met strand
 • Horeca