Klassieke Wit-Russische Kunst

Napoleon Orda (Напалеон Орда, Наполеон Орда) – (1807 -1883)

Wit-Russische, Poolse en Franse schilder, tekenaar, componist en schrijver.

Geboren in 1807 in Vorotsevichi (regio Brest). Na de onderdrukking van de opstand tegen het tsarisme van 1831, aan welke Orda deel naam, werd hij gedwongen om naar het buitenland te verhuizen. Tijdens zijn ballingschap heeft hij veel gereisd door Europa en ging uiteindelijk in de Franse hoofdstad Parijs wonen. Daar maakte hij kennis met de prominente figuren van de Europese cultuur, onder andere componisten Chopin, List, Rossini, Verdi, en de schrijvers De Balzac, Mickiewicz en Toergenjev. Het bruisende culturele leven van Parijs inspireerde de veelzijdige talenten van de jonge man. Orda kiest muziek en schilderkunst als prioriteiten in zijn werk, maar toont ook belangstelling voor archeologie, architectuur en talen. Hij besteedt speciale aandacht aan de weergave van de landgoederen, kastelen, dorpen en plaatsen in Frankrijk, Wit-Rusland, Spanje, Portugal en Algerije.

Het totale artistieke erfgoed van Orda omvat meer dan 1150 aquarellen en grafische werken. De enorme bijdrage van Napoleon Orda aan de wereldcultuur is ook in zijn onderwijsboeken, documentaire tekeningen, muziek schriften en meer, terug te vinden.

Navagarodak-kastel


Jusef Peshka Smuglevich portret 1800

Jozef Peshka (Юзеф Пешка) – (1767-1831)

Jozef Peshka – een bekende Wit-Russische en Poolse kunstenaar.

Geboren in Krakau (Polen), heeft hij het grootste deel van zijn leven  in Wit-Rusland gewoond. De kunstenaar is bekend voor zijn architectonische schilderijen – gebouwen, steden, dorpen en vele landschappen. Zijn werk wordt vooral geassocieerd met de steden als Niasvizh, Minsk, Vitebsk, Lida en Mogilev. De schilderijen zijn niet alleen het kunstwerk zelf, maar ze geven ook uitgebreide indrukken van de Wit-Russische architectuur van de XVIII-XIX eeuw. Van 1807-1810 was Jozef Peshka de hofschilder van graaf Michael Radziwill. Een aantal van zijn schilderijen zijn ook aan historische thema’s verbonden. In Polen gaf hij lessen en workshops in kunst en architectuur.  In 1831 overleed hij in zijn geboorte stad Krakau.

Lida Josef Peshka

 

Marc Chagall (Марк Шагал, Марк Шагалл) – (1887 -1985)

Joodse, Wit-Russische, Franse schilder, één van de meest bekende schilders die in het genre van het surrealisme, kubisme en expressionisme werkte.

Marc Chagall is in 1887 geboren in Vitebsk (Wit-Rusland). In 1914 verhuist hij naar Parijs en datzelfde jaar heeft hij zijn eerste expositie in Berlijn. In 1922 verlaat Chagall zijn moederland om definitief naar Frankrijk te verhuizen. Daar woont hij permanent, met uitzondering van de oorlogsjaren 1941- 1948 (toen verbleef hij in de Verenigde Staten). De horror van de oorlog wordt uitgedrukt in het joodse thema van meerdere van zijn schilderijen.

De magie van de schilderijen van Chagall ligt in de jeugdherinneringen die worden uitgebeeld door vele van zijn werken. Vitebsk heeft de sleutelrol gespeeld in de inspiratie en creativiteit van de schilder. Aldus Marc Chagall in zijn autobiografie: “De grond die de wortels van mijn creativiteit voedt – Vitebsk“.

Een harmonische synthese van abstract, realisme, Bijbelse, Joodse en Wit-Russische elementen, uitdagende experimenten met perspectief en kleuren, maken Chagall één van de meest fascinerende kunstenaars van de 20e eeuw. Chagall ontving veel erkenning voor zijn werk. Hij was ook een van de weinige kunstenaars die werk kon exposeren in het Louvre tijdens zijn leven.

Chagall-Vitebsk

 

Witold Bialynitsky – Birula (Вiтольд Бялынiцкi-Бiруля, Витольд Бялыницкий-Бируля) – (1872- 1957) Wit-Russische schilder, kunstenaar en onderwijzer.

Geboren in 1872 op het landgoed Krynki (Regio Magileu). In 1897 begint Bialynitsky-Birula zijn schilderijen te exposeren op de tentoonstellingen van Moskou en bij de internationale tentoonstellingen, waar hij een hoge beoordeling krijgt. In 1908 werd Bialynitsky-Birula een academicus van de schilderkunst aan de Keizerlijke Academie van Kunsten. Het “signature” thema in het werk van Bialynitsky-Birula is het zogenaamde ‘pure landschap’- het beeld van de natuur zelf. De natuur zit vol grote creatieve kracht en schoonheid en, volgens Bialynitsky-Birula, is kunst zichzelf. Het Nationaal Kunstmuseum van Wit-Rusland heeft een van de grootste collecties werken van de meester – circa 460 schilderijen.

Bialynitsky-Birulia

 

Siargei Selihanau (Сяргей Селiханаý, Сергей Селиханов) – (1917 – 1976)

Wit-Russische, Sovjet kunstenaar en beeldhouwer.

Geboren in 1917 in St.Petersburg, opgegroeid in Orsha (Regio Vitebsk). Het onderwerp van de Tweede Wereld Oorlog was vele jaren het thema van zijn werk: Selihanau is auteur en co-auteur van de indrukwekkende bronzen monumenten op Het Plein Van De Overwinning in Minsk, een monument van de jonge partizaan Marat Kazei, “Onoverwonnen Man” in het memoriaal complex “Khatyn” (1969). De sculpturale portretten van Wit-Russische schrijvers en bekende Chinese personen worden als hoge beeldhouwkunst gezien. Khatyn

 

Michael Savitsky (Мiхаiл Савiцкi, Михаил Савицкий) – (1922 – 2010)

Wit-Russische schilder en kunstenaar, People’s Artist van de Sovjet Unie, lid van de Nationale Academie van Wetenschappen van Wit-Rusland.

Schilderijen van Savitsky dringen diep binnen in de essentie van het bestaan en de dood. De kunstenaar beeld zijn filosofisch begrip van oorlog en het leven van de gewone mens. De basis van zijn werken – persoonlijke indrukken van de nazi’s en de verschrikkingen van de concentratiekampen (“Vitebsk Gate” (1967), een serie schilderijen “De nummers op het Hart” (1980)). Veel schilderijen van de kunstenaar laten de geschiedenis zien van de Wit-Russische cultuur, literatuur en wetenschap. Savitsky eerde “simpele” dingen (het land, moederschap, brood) als contrast tegen de donkere kant van het leven (angst, oorlog en dood).

Michael Savitsky is ook bekend vanwege zijn portretten van de belangrijke historische figuren. Savitsky/>