HULP initiatieven voor Belarus

Stichting Open Belarus! is geen politieke organisatie maar met de huidige politieke situatie in Belarus kunnen we er niet stil komen te staan!

We steunen meerdere initiatieven om onder andere te helpen: de slachtoffers van politiegeweld, families van gedetineerden, mensen die ontslagen zijn omdat ze niet met het illegitieme overheid willen werken, actieve leden van de vakbonden en studenten die niet meer naar school kunnen door hun politieke visie.

Wit-Russen die in Nederland wonen en Nederlanders werken samen om deze steun te kunnen geven: we organiseren acties, toelichtingen, brengen slachtoffers en de hulpverleners samen, maken informatie pakketten over Belarus voor het Nederlandse overheid en EU. Alles op de vrijwillige basis.  

Om alle initiatieven waar te kunnen maken is UW HULP is van harte welkom. Doneer: Stichting Open Belarus!  NL36RABO 0171919297 Dank u wel!

Hulp acties van BySol: slachtoffers van het regime hebben uw steun hard nodig. Lees meer en help Belarussen die strijden voor vrijheid!

Achtergrond informatie 

Verkiezingen 2020 fraude

Op 9 augustus 2020 vond er weer een presidentsverkiezing plaats. Al voor de verkiezingen werden de tegenstanders van Loekasjenko opgesloten of moesten ze het land ontvluchten. Door toeval, of beter gezegd door de verkeerde benadering van de regering, Svetlana Tichanovskaya, de vrouw van een van de gevangengenomen kandidaten, mocht zich kandidaat stellen voor het presidentschap. Het regime hoopte haar als “marionet” te gebruiken om de verkiezingen legitiem te laten lijken.

In plaats daarvan slaagde ze erin de oppositie te verenigen en de bevolking van Belarus ging massaal op haar stemmen! Er zijn honderden bewijzen en exit-polls dat de absolute meerderheid van de Wit-Russen op haar stemden (boven 70%).

De huidige president heeft verklaard dat hij 80,1% stemmen had gekregen en Tichanovskaya maar 10,1%!

De nacht na de verkiezingen (9  op 10 augustus) gingen tienduizenden demonstranten door het hele land de straat op voor vreedzame demonstraties. Mensen wilden laten zien dat ze Svetlana en de veranderingen in Belarus steunen. De speciale eenheden kwamen hen gewelddadig tegemoet. Ze gebruikten verdovingsgranaten, rubberen kogels en knuppels tegen ongewapende burgers. Honderden mensen werden zwaar gewoond, meer dan 1000 mensen werden opgepakt. Het politiegeweld ging maar door.

Ook werden honderden mensen die niet aan het protesteren waren gewoon van de straat geplukt en naar de gevangenissen gebracht. Scholen en bedrijven worden nog steeds binnengevallen door deze speciale eenheden, mensen worden kapot geslagen, weggevoerd, onterecht beschuldigd en ontslagen.

Svetlana werd gedwongen om in de ballingschap naar Litouwen te gaan. De regering publiceerde ook een vreemde videoboodschap van Svetlana, waarin ze duidelijk liet zien dat ze bedreigd was met het leven van haar kinderen en haar man. Svetlana doet nu alles wat ze kan om de protesten te steunen, ze is het gezicht van de strijd naar vrijheid.

Gevangenissen

Rond 15.000 (!!!) onschuldige mensen werden in de periode van 09.08 – 23.10 gearresteerd. Sommigen kregen 3 dagen cel, sommigen 15 dagen en meer, ook kreeg iedereen hele hoge boetes. De detentieomstandigheden in die gevangenissen zijn onmenselijk! Gevangenen worden steeds geslagen, misbruikt, kamers zijn vol gepropt zonder een normale slaplek. De medische hulp wordt niet of te laat verleend.

8 mensen zijn omgekomen bij de protesten of als gevolg daarvan. Tientallen raken elke week gewoond door de mishandelingen van politie, door licht granaten of traangas.

Ondanks het enorme geweld van de politie gaan mensen niet stoppen of opgeven. Steeds meer demonstranten komen de straat op. Elke zondag komen 100.000- 200.000 de straat op in Minsk!

We steunen hun strijd op elke wijzen en willen dat Belarus vrij wordt!