HULP initiatieven voor Belarus

Stichting Open Belarus! is oorspronkelijk geen politieke of goede doel organisatie. Maar met de huidige politieke situatie in Belarus kunnen we er niet stil komen te staan!

We steunen: de slachtoffers van het politiegeweld, families van gedetineerden, mensen die ontslagen zijn omdat ze niet voor het illegitiem overheid niet wilden werken, actieve leden van de vakbonden, studenten die niet meer naar school kunnen door hun politieke visie.

We organiseren: solidariteitacties, geven toelichtingen, brengen slachtoffers en de hulpverleners samen, maken informatie pakketten over Belarus voor het Nederlands overheid, EU en media, we steunen Wit-Russische asielzoekers in Nederland. Alles doen we op de vrijwillige basis, zonder subsidies. Daarom om alle initiatieven waar te kunnen maken is UW HULP van harte welkom. U kunt direct doneren: Stichting Open Belarus!  NL36RABO 0171919297 voor de bovenstaande initiatieven in Nederland of BySol Foundation die slachtoffers in Belarus helpt: 

Hulpacties van BySol: slachtoffers van het regime hebben uw steun hard nodig. Lees meer en help Belarussen die strijden voor de vrijheid!

Belarussische asielzoekers hulp door de diaspora in Nederland (беларуская)

Belarussische asielzoekers in Litouwen en Polen: hulp door de diaspora in Nederland (беларуская)

Achtergrond informatie. Verkiezingen 2020 fraude

Op 9 augustus 2020 vond er weer een presidentsverkiezing plaats. Al voor de verkiezingen werden de tegenstanders van Loekasjenko opgesloten of moesten ze het land ontvluchten. Door toeval, of beter gezegd door de verkeerde benadering van de regering, Svetlana Tikhanovskaya, de vrouw van een van de gevangengenomen kandidaten, mocht zich kandidaat stellen voor het presidentschap. Het regime hoopte haar als “marionet” te gebruiken om de verkiezingen legitiem te laten lijken.

In plaats daarvan slaagde ze erin de oppositie te verenigen en de bevolking van Belarus ging massaal op haar stemmen! Er zijn honderden bewijzen en exit-polls dat de absolute meerderheid van de Wit-Russen op haar stemden (boven 70%).

De huidige president heeft verklaard dat hij 80,1% stemmen had gekregen en Tichanovskaya maar 10,1%!

De nacht na de verkiezingen (9  op 10 augustus) gingen tienduizenden demonstranten door het hele land de straat op voor vreedzame demonstraties. Mensen wilden laten zien dat ze Svetlana en de veranderingen in Belarus steunen. De speciale eenheden kwamen hen gewelddadig tegemoet. Ze gebruikten verdovingsgranaten, rubberen kogels en knuppels tegen ongewapende burgers. Honderden mensen werden zwaar gewoond, meer dan 1000 mensen werden opgepakt. Het politiegeweld ging maar door.

Ook werden honderden mensen die niet aan het protesteren waren gewoon van de straat geplukt en naar de gevangenissen gebracht. Scholen en bedrijven worden nog steeds binnengevallen door deze speciale eenheden, mensen worden kapot geslagen, weggevoerd, onterecht beschuldigd en ontslagen.

Svetlana werd gedwongen om in de ballingschap naar Litouwen te gaan. De regering publiceerde ook een vreemde videoboodschap van Svetlana, waarin ze duidelijk liet zien dat ze bedreigd was met het leven van haar kinderen en haar man. Svetlana doet nu alles wat ze kan om de protesten te steunen, ze is het gezicht van de strijd naar vrijheid.

Gevangenissen

Rond 30.000 (!!!) onschuldige mensen werden in de periode van 09.08.2020 – 10.12.2020 gearresteerd. Sommigen kregen 3 dagen cel, sommigen 15 dagen en meer, ook kreeg iedereen hele hoge boetes. De detentieomstandigheden in die gevangenissen zijn onmenselijk! Gevangenen worden steeds geslagen, misbruikt, kamers zijn vol gepropt zonder een normale slaapplek. De medische hulp wordt niet of te laat verleend.

15 mensen zijn omgekomen bij de protesten of als gevolg daarvan (gegevens augustus 2021). Tientallen raken elke week gewond door de mishandelingen van politie, door licht granaten of traangas. Ondanks het enorme geweld van de politie gaan mensen niet stoppen of opgeven met protesten. Elke zondag van september, oktober en november 2020 tussen 100.000- 200.000 mensen gingen de straat op in Minsk. Eind november kregen meerdere protesters celstraffen van 1 tot 8 jaar. Deze onrechtvaardige straffen moeten ze in de gevangenissen voldaan samen met criminelen. 

Dictatuur hoort niet in Europa, we gaan alles aandoen dat Belarus vrij wordt!