BySol Foundation

Stichting Open Belarus! werkt nauw met BySol Foundation (Stichting BySol)

De BySol Stichting is opgericht om Belarussen te helpen die door hun politieke positie in moeilijkheden zijn geraakt. De Stichting is in augustus 2020 officieel in Nederland geregistreerd en is gevestigd in Litouwen.

Het woord van het jaar 2020 – 2021 in Belarus is “solidariteit”. Dit is een vreedzaam en ongelooflijk krachtig antwoord van de Belarussen op de tragische gebeurtenissen die in het land plaatsvinden. Het idee van de Stichting BySol is dat solidariteit en wederzijdse hulp de basis zullen leggen voor nieuw Belarus waar de mensenrechten gerespecteerd worden. De Stichting is van mening dat onderlinge solidariteit sterker is dan onderdrukking en dat we samen heel veel kunnen.

Sinds augustus 2020 staan alle Belarussen ​​voor extreme uitdagingen, zeker degenen die hun standpunten tegen het Loekasjenko regime kenbaar hebben gemaakt. Duizenden zijn hun baan kwijtgeraakt, hebben hoge boetes gekregen, hebben in de gevangenis gezeten (of zitten nog vast) – alleen omdat ze tegen de verkiezingsfraude waren. Ook andere “overtredingen”, zoals de historische vlag dragen of “Wij Vergeten Het Niet” op een stoeptegel schrijven, worden steeds met 2-3 jaar cel gestraft. Families van de gevangenen moeten per dag betalen voor het “gevangenisverblijf” en komen vaak in de schulden te zitten. Studenten worden geschorst en gestraft. De situatie omtrent mensenrechten wordt steeds slechter en slechter.