Visum Belarus
Belangrijk: visa zaken, handige tips, medisch, landkaarten

LET OP: in verband met de politieke situatie in Belarus en coronavirus hoogrisicogebied pleeg altijd raad met Rijksoverheid

Vanaf 2018 is GEEN VISUM nodig voor de Nederlanders die naar Belarus via het hoofdvliegveld Minsk International Airport reizen en minder dan 30 dagen in Belarus willen verblijven.

Welke papieren heeft u voor nodig om naar Belarus zonder visum te kunnen komen?

  • een geldige paspoort (nog minimaal 90 dagen geldig op de datum van aankomst)
  • een geldig reisverzekering, waar op Wit-Rusland (Belarus) ook vermeld staat
  • voldoende middelen om in Wit-Rusland te verblijven (contant geld, bankpas, enz.)

Als u langer dan 10 dagen in het land gaat verblijven dient u zelf bij de migratiedienst te melden. Het is nu ook online mogelijk. Bij het verblijf in een hotel, camping of sanatoria wordt het bij de receptie geregeld.

Vliegveld Minsk
Vliegveld Minsk International Airport

Reist u niet met een directe vlucht naar Minsk? Of wilt u langer dan 30 dagen in het land verblijven? Dan dient u WEL een visum aan te vragen bij de Wit-Russische ambassade in Den Haag. Een standaard privé-visum kost 60 euro. Het kan zonder of met afspraak aangevraagd worden, maar ook via post. Dezelfde dag (tegen extra kosten) of binnen 5 werkdagen klaar. 

Op de site van de Wit-Russische ambassade kunt u de aanvraagformulier en de benodigde papieren downloaden. 

Heeft u nog geen uitnodiging? Heeft u vragen over andere consulaire kwesties? We helpen graag, u kunt ons altijd mailen: info@openbelarus.nl

Nederlandse consulaten en ambassades

Er is GEEN Nederlandse ambassade in Minsk. Een kleine Nederlandse consulaat is gevestigd op v. Miasnikova 70, tel+375 17 200-18-66. De Nederlandse ambassade in Warschau helpt u met alle consulaire zaken.

Zorg en medisch

Als Nederlander bent u internationaal verzekerd in het geval van een ongeluk of ziekte. Dat betreft alleen de spoedsituaties, welke bij de stadsziekenhuizen behandeld kunnen worden. Als u naar de specifieke medische behandelingen (bv. een body scan, tandarts of cosmetische behandelingen) wilt, raden we u aan om de diensten van privé klinieken te gebruiken. Deze zijn best betaalbaar (ook contant) en hoog professioneel, de afspraken zijn snel te regelen. De artsen in de particuliere klinieken spreken vaak Engels of Duits.

Inenting: geen speciale inenting voor Belarus is noodzakelijk. COVID-19: pleeg het reisadvies van de Rijksoverheid.

Hulpdiensten Wit-Rusland

Algemene alarm nummer: 112

Politie: 102

Brandweer: 101

Ambulance: 103

Talen

Wit-Rusland heeft 2 officiёle talen: Wit-Russisch (Belarussisch) en Russisch. Plaatsnamen en straatnamen worden wisselend in het Russisch en in het Wit-Russisch aangegeven. Deze kunnen ook een verschillende transliteratie naar ABC alfabet hebben. Best verwarrend allemaal!

Voorbeelden transliteratie: Wit-Russisch: Магiлёý; Russisch: Могилёв – transliteratie: Mogilev; Magilev; Mahileu; Magiliew. Ook persoonlijke namen kunnen vanuit allebei talen een verschillende transliteratie hebben: Wit-Russisch: Сяргей; Russisch: Сергей – transliteratie: Siargey; Siarhei; Syarhei; Sergey; SergeiMisschien kan onze transliteratie tabel een handje helpen?

Bellen en internet

Internationaal bellen vanuit Nederland en vanuit Belarus werkt niet altijd op dezelfde manier. Als u vanuit Nederland internationaal belt gebruikt u “+” of “00” code. In Wit-Rusland is deze soms “8.10” (vaste telefoons). Bijvoorbeeld, bellen naar Duitsland vanuit Nederland: +49123456789 en vanuit een vaste nummer in Belarus kan soms: 8.104912345678 zijn. Mobiele telefoons gebruiken wel “+” en “00” automatische codes. 

Wit-Rusland valt NIET onder het EU reglement van de kosteloos data uitwisseling, dus bellen, sms’en en mobiel internetten met uw Nederlands mobieltje kan best prijzig zijn!

Het gebruik van WI-FI ipv mobiel internet is sterk aangeraden. Alle horeca, grote treinstations en winkelcentrums hebben WI-FI.

Tijd

Sinds 2011 heeft Belarus de zomertijd afgeschaft. Het tijdsverschil met Nederland in de zomer is 1 uur en in winter 2 uur.

Metro Minsk

Er zijn maar 2 metrolijnen in Minsk, het is heel gemakkelijk om je te oriënteren. Nu worden ook de namen van de stations in het Engels aangegeven. Metro is de goedkoopste en de snelste manier om in Minsk rond te reizen. De tikets (of zhetons – geplastificeerde munten) koopt u terplekke op elke station.

Marshrutka

Marshrutka’s zijn kleine busjes of minibusjes die overal rijden, soms moet  u dezec vantevoren telefonisch bestellen. Als u buiten Minsk of naar een wat afgelegen woonwijk moet, is Marshrutka de beste optie. Met de trein of bus ben je iets goedkoper uit, maar niet altijd snel genoeg in Belarus. Vraag op de busstations, parkeerplaatsen of bushaltes die de Marshrutka hebben. 

Wit-Russisch geld (Belarussische munteenheid)

De nieuwe Wit-Russische roebel is in juli 2016 ingevoerd. Op 1 augustus 2021  was 1 euro 2,94 Wit-Russische roebel waard. De voluteconverter van euro naar de Wit-Russische roebel vindt u op de rechte banner van deze website.

Productie datum

Op de meeste Wit-Russische levensmiddelen (niet op alles) staat de “productie datum” in plaats van of in combinatie met “ten minste houdbaar tot”. Dus niet schrikken als uw aankoop dik “over de datum” lijkt te zijn, u kunt wel goed zien hoe vers deze product is.

Beste reisperiode en klimaat

Belarus heeft een landklimaat. Toch tijdens de wintermaanden het weer is erg wisselend: van +5  tot -25 graden. In zomermaanden de buitentemperatuur is tussen +15 tot +30 graden. Het actuele weerbericht voor Wit-Rusland vindt u op de rechte banner van deze website. Het beste periode om naar Wit-Rusland te reizen is van april t/m oktober.  

Alcohol en tabak

Alcohol en tabak worden verkocht vanaf 18 jaar en ouder. In de horeca het is verschillend waar u wel of niet mag roken. Maximaal toegestaan alcoholpromillage in bloed van de bestuurder is 0,3. 

Landkaarten Belarus