5 Prachtige meren in Belarus
Belarus wordt wel eens het land van meren genoemd. Er zijn omstreeks 12.000 natuurlijke en kunstmatige meren in Belarus. Hier is de 5 TOP van de meren die zeker een bezoekje (of vakantie-) waard zijn.
Nummer 1: Narach (Naroch) Meer – Возера Нарач – Озеро Нарочь

Locatie: Myadzyel rayon, regio Minsk

Het Narach (lees: Naratsj) is niet alleen het schoonste maar ook het grootste meer van Wit-Rusland. Prachtig gelegen tussen meerdere kleinere meren, rivieren, bossen en heuvels. Het meer, in zijn huidige vorm, is ongeveer 11 duizend jaar geleden ontstaan. Narach Meer heeft een oppervlakte van 79,6 km² en het diepste punt zit op 24,8 m.

Bij het meer er is genoeg te doen voor elk soort vakantie. Meerde sanatoria en resorts met spa water bronnen, stranden, massages, medische behandelingen en andere faciliteiten. Maar er zijn ook campings en vele stilte gebieden, waar u rustig natuur kunt bewonderen. Aan de kust en op de eilandjes nestelen tientallen soorten wilde vogels. Verder zijn de meren rijk aan vis, zoals de aal, snoek en meerval, die een ongestoord leven leiden in het water van Narach en de kleinere meertjes er rond omheen. In 1946 werd aan de oevers van Narach een onderzoeksstation gebouwd, ter observatie en bescherming van het milieu in het gebied.

In de jaren dertig waren er al zomerrecreatievoorzieningen en kuuroorden gebouwd. Narach werd en blijft de plaats waar zeilcompetities, festivals en tentoonstellingen plaatsvinden.

KENMERKEN (gebaseerd op Stichting Open Belarus! ervaringen – van 1 tot 10 punten)

Wilde natuur: ●●● ●●● ●◌◌ ◌

Vissen en/of jagen: ●●● ●●● ●●●◌

Kampeer faciliteiten: ●●● ●●● ●●◌ ◌

Spa en sanatoria: ●●● ●●● ● ●◌◌

Kinderen: ●●● ●●● ◌◌◌ ◌

Stranden: ●●● ●●● ●◌◌ ◌

Cultuur en evenementen: ●●● ●●● ◌◌◌ ◌

Wanneer te bezoeken: het beste seizoen is van mei tot oktober

Meer lezen over toerisme naar Narach Meer

 

Nummer 2: Braslav (Braslaw) Meren – Браслаўскія азёры – Браславские озера

Locatie: Braslav rayon, regio Vitebsk

Hier vindt u ongeveer 300 (!) meren van verschillende grootte, diepte, samenstelling, water doorzichtigheid, flora en fauna. Voor hun ongewone schoonheid worden ze “de blauwe ogen” van Wit-Rusland genoemd. Dankzij de oude gletsjer hebben de meeste Braslav meren een zeer verfijnde vorm, talrijke schiereilanden, baaien en lagunes.

Het grootste meer van de groep is Dryviaty (Дрывяты) met een oppervlakte van 36 km². Het diepste meer is Zuid Voloso (Воласава) – rond 40,4 m diep. Het is heel bijzonder dat Braslav ongeveer 100 eilanden heeft. Het eiland op het meer Strusto (Струсто) heeft zelfs een eigen binnenmeer en op het eiland Nespish (Неспiш) stond vroeger een klooster. De grote eilanden werden tot de jaren veertig door vissers en hun families bewoond, maar nu komen alleen toeristen hier.

De recreatie mogelijkheden van Braslav werden al in de 19e eeuw ontdekt. Lokale aristocraten hadden hun zomerhuizen daar (bv.Belmont huis (Бельмонт)). Wandelaars en backpackers worden uitgenodigd om te wandelen langs dit huis in Belmont Park (een architectuur en landschapsmonument van de 18e eeuw, tweede grootste park in het land). Op de Slabadkovsky wandel route (Cлабадкоўскі маршрут) vind u adembenemende landschappen en zeldzame vormen van het gletsjer terrein uit de 7e eeuw B.C.- 6e eeuw A.D.

Er zijn meerde soorten recreatievoorzieningen op Braslav meren: bungalows, jachthuizen, campings, sanatoria, een zomerkamp voor kinderen. Vissers, zeilers en andere watersport liefhebbers, wandelaars en mountainbikers kunnen zich hier echt uitleven.  

Het dierenrijk van de Braslav meren is ook zeer rijk: ongeveer 35% van alle vogels die in Wit-Rusland nestelen vind u hier, zelfs de zeldzame soorten zoals de zwarte ooievaar. 45 soorten zoogdieren (eland, hert, wilde zwijn, das, lynx, bruine beer), vissen zoals snoek, baars, brasem, karper, meerval, smelt), amfibieën en reptielen. Bezoekers van het nationaal park Braslav kunnen dieren in het wild en in de openluchtkooien bewonderen.

KENMERKEN (gebaseerd op Stichting Open Belarus! ervaringen)

Wilde natuur: ●●● ●●● ●●● ◌

Vissen en/of jagen: ●●● ●●● ●●● ◌

Kampeer faciliteiten: ●●● ●●● ●●◌ ◌

Spa en sanatoria: ●●● ●●● ◌◌◌ ◌

Kinderen: ●●● ●●● ◌◌◌ ◌

Stranden: ●●● ●●● ●◌◌ ◌

Cultuur en evenementen: ●●● ●●● ●●◌ ◌

Wanneer te bezoeken:  het beste seizoen is van mei tot oktober

 

Nummer 3: Lepel Meer – Возера Лепельcкае – Озеро Лепельское

Lepel rayon, regio Vitebsk

Ondanks dat Lepel als het Nederlands woord “lepel” klinkt, heeft dit meer niets met dit handige keuken voorwerp te maken. De naam Lepel is, waarschijnlijk, van de Baltische of Slavische afkomst.  

Er zijn 140 meren die bij de Lepel meren groep horen. We gaan hier alleen over het grootste meer vertellen – die, verrassend genoeg, het Lepel Meer heet. Met een oppervlakte van 10,18 km² en een wisselende diepte van 7-37 m behoort het Lepel Meer tot de grootste recreatie en vis gebieden van Wit-Rusland.

Aan het meer ligt het gelijknamige stadje Lepel. Hier komen toeristen gelijk in aanraking met de geschiedenis van dit mooie oude stadje. De vesting Lepel (oorspronkelijk Leplia) maakt sinds 1439 deel uit van het Groothertogdom Litouwen. In 1609 kreeg Lepel een klooster van Bernardijnen van de katholieke kerk van Vitebsk. Daarna kwam Lepel in eigendom van de grote magnaat Leo Sapega, maar er is helaas weinig van de architectuur uit die periode overgebleven, er staat wel een mooie monument van Leo Sapega zelf.

Wat nog wel sterk en levend uit de oudheden is gebleven is de legende van Zmok – de waterdraak of soortgelijk monster die in het water van het Lepel Meer leeft. De legende lijkt in vele opzichten op de verhalen van het Schotse Loch Ness beest, maar met nog een extra magische tint. Ondanks het feit dat het bestaan van het monster nooit is aangetoond, vinden er nog steeds speciale rituelen plaats (zoals, bijvoorbeeld, geschenken naar het monster brengen tijdens een trouwerij) en zelfs feesten ten ere van Zmok.

Tegenwoordig is Lepel een gezellige plek om te ontspannen in de zomer. Zwemmen en vissen is hier vanzelfsprekend, maar er zijn ook kampeer, picknick en wandelmogelijkheden. Ook leuke traditionele festivals vinden hier in de zomer plaats (bijvoorbeeld Kupala in de nacht van 6 op 7 juli, soort midzomerfeest ). Op de hoogste bank van het meer worden vuren ontstoken, mensen zingen en dansen, boten versierd met bloemen varen in het donker. Ook wordt hier begin augustus het Lepel Meer feest gehouden met vuurwerk en kermis.

KENMERKEN (gebaseerd op Stichting Open Belarus! ervaringen)

Wilde natuur: ●●● ●●● ◌◌◌ ◌

Vissen en/of jagen: ●●● ●●● ●●◌ ◌

Kampeer faciliteiten: ●●● ●●● ◌◌◌ ◌

Spa en sanatoria: ●●● ●●● ●●◌ ◌

Kinderen: ●●● ●●● ●●◌ ◌

Stranden: ●●● ●●● ●●◌◌◌◌

Cultuur en evenementen: ●●● ●●● ●●● ◌

Wanneer te bezoeken:  het beste seizoen is van mei tot oktober

 

Nummer 4: Svitiaz (Svityaz) Meer – Возера Свiцязь – Озеро Свитязь

Locatie: Rayon Navagrudak, regio Grodna (Grodno)

Het Svityaz meer ligt in de buurt van de oude historische plaatsen Navagrudak (Навагрудак) en Karelitstji (Карэлічы) en is maar 2,24 km² qua oppervlakte. Binnen 2 uurtjes kunt u het meer rondzeilen. Het meer is relatief ondiep, in het midden zit het diepste punt op 15 m.

Svityaz wordt beschouwd als een mooie plek om met kinderen te gaan zwemmen: het heeft 2 schone openbare zandstranden met een lange ondiepe stuk van 1-1.5 m diep en een privéstrand van sanatorium Svityaz. Bijzonder genoeg, het waterniveau in het meer is altijd hetzelfde, het wordt niet echt beïnvloed door droogte, regen of smeltende sneeuw.

Dit bosmeer is rustig en beeldschoon, omsingeld door dennenbomen. Maar met de komst van de zomerhitte wordt het Svityaz meer zeer populair en kunnen er tot achtduizend mensen(!) op het meer recreëren.

De oorsprong van het Svityaz meer is zelfs met moderne geologie moeilijk terug te traceren. Het ligt redelijk afgezonderd van de andere meren of rivieren. Volgens de legende is hier ooit een welvarende stad is geweest met dezelfde naam, Svityaz. Zijn heer Tugan, die onder bevel stond van de Grote Hertog Mindoug, moest opdraven voor de verdediging van de toenmalige hoofdstad Navagrudak. In zijn afwezigheid werd de stad Svityaz aangevallen door vijanden. Oude mannen, vrouwen en kinderen die in de stad verbleven hadden voor de dood gekozen, ze wilden niet in gevangenschap leven. Ze bleven bidden….en  toen begon de stad te zinken en verdween onder het water. In de klassieke literatuur, onder andere van Adam Mickiewicz, vind u vele verhalen over Undinnes (soort zeemeerminnen) die uit het Svityaz meer in het donker naar buiten komen.

KENMERKEN (gebaseerd op Stichting Open Belarus! ervaringen)

Wilde natuur: ●●● ●●● ◌◌◌ ◌

Vissen en/of jagen: ●●● ●●● ◌◌◌ ◌

Kampeer faciliteiten: ●●● ●●◌ ◌◌◌ ◌

Spa en sanatoria: ●●● ●●● ●◌◌◌

Kinderen: ●●● ●●● ●●● ◌

Stranden: ●●● ●●● ●●● ◌

Cultuur en evenementen: ●●● ●●● ◌◌◌ ◌

Wanneer te bezoeken:  het beste seizoen is van mei tot oktober

 

Nummer 5: Minsk Zee – Мінскае мора – Минское море

Locatie: Minsk, regio Minsk

Wit-Rusland heeft geen echte zee, dus Minsk Zee (wordt oок Zaslavsky Reservoir genoemd)  is het tweede grootste kunstmatige meer in Wit-Rusland. Gelegen op 10 km ten noordwesten van Minsk, Minsk Zee is 31,1 km², en heeft 10 eilanden. Het meer is in 1956 opgericht ter overstromingscontrole van de rivierstroom van Svislach (Свіслач) rivier. Er zijn zomer en winter activiteiten op Minsk Zee mogelijk, in de talloze horeca gelegenheden kunt u heerlijk genieten van de Wit-Russische en Europese  keuken.

KENMERKEN (gebaseerd op Stichting Open Belarus! ervaringen)

Wilde natuur: ●●◌ ◌◌◌ ◌◌◌ ◌

Vissen en/of jagen: ●●● ●◌◌ ◌◌◌ ◌

Kampeer faciliteiten: ●●● ◌◌◌ ◌◌◌ ◌

Spa en sanatoria: ●●● ●●● ●●◌◌

Kinderen: ●●● ●●● ◌◌◌ ◌

Stranden: ●●● ●●● ◌◌◌ ◌

Cultuur en evenementen: ●●● ●●● ●●● ◌

Wanneer te bezoeken:  omdat er zijn vele binnen- en winter activiteiten mogelijk zijn, kunt u op de Minsk Zee het hele jaar door recreëren.

Spa Yunost op Minsk Zee